Što danas znamo o najvažnijim aspektima potencijalnih kandidata za cjepivo protiv COVID-19, s naglaskom na sigurnosne aspekte i potencijalnu djelotvornost.

Puno se nade polaže u cjepivo protiv COVID-19, kako bi se suzbila pandemija. Kineski su istraživači već u siječnju ove godine izolirali genom virusa i ubrzo su mnoge tvrtke i istraživači krenuli u utrku za djelotvornim i sigurnim cjepivom. Od preko 150 kandidata za cjepivo protiv COVID-19 koji se ispituju u svijetu, njih 54 se trenutno nalaze u nekoj od faza kliničkih ispitivanja: 37 u fazi I, 17 u fazi II i 13 u fazi III. Među cjepivima koja se razvijaju protiv virusa SARS-CoV-2 u manjini su cjepiva koja se razvijaju na klasični način, korištenjem inaktivirane čestice virusa, dok većina drugih cjepiva podrazumijeva novije načine izazivanja imunološkog odgovora, poput DNA vakcina ili proteinskih vakcina, adenovirusnih vakcina, mRNA vakcina upakiranih u lipidne nanočestice itd. Cjepiva na bazi adenovirusnih vektora već su se koristila kod istraživanja cjepiva protiv HIV-a, Ebole i MERS-a.

Ispitivanja faze III su opsežna, ispituje se djelotvornost i sigurnost u odnosu na placebo (ili neki drugi oblik „lažnog“ cjepiva), a u svako od njih uključeno je i do nekoliko desetaka tisuća ispitanika. Europska agencija je za proces evaluacije cjepiva već počela koristiti tzv. „rolling review“, što znači da se kontinuirano analiziraju podaci tijekom raznih faza razvoja, a od početka 10. mj. su u procesu „rolling“ evaluacije cjepivo tvrtke Astra Zeneca (adenovirusno), tvrtki Pfizer/BioNTech i Moderna (oba temeljena na mRNA tehnologiji) te odnedavno i cjepivo tvrtke Janssen-Cilag International N.V. (adenovirusno).

Tvrtke Pfizer i BioNTech i Moderna objavile su recentno preliminarne rezultate istraživanja faze III u kojima navode djelotvornost od preko 90%, dok je tvrtka Astra Zeneca koja razvija cjepivo u suradnji s University of Oxford objavila djelotvornost od 70%. Dana 2.12. Britanska agencija za lijekove (MHRA) odobrila je cjepivo tvrtki Pfizer i BioNTech. Europska agencija za lijekove u proceduri je razmatranja zahtjeva za registracijom cjepiva ove tvrtke i svoje će mišljenje dati do 29.12., dok će mišljenje o registraciji cjepiva tvrtke Moderna dati do 12.1.2021.

Europska komisija je s više farmaceutskih tvrtki sklopila ugovor o nabavi kako bi se za područje EU osigurala dovoljna količina cjepiva, u slučaju da se za njih dokaže djelotvornost i sigurnost.